Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Το φθινόπωρο μας φεύγει, το σαλιγκαράκι μένει;;...

Το φθινόπωρο έχει έρθει για τα καλά και ήδη τα παιδιά το καταλαβαίνουν από την αλλαγή του καιρού, τα ρούχα που φοράνε και τα φύλλα που πέφτουν. Αφορμή λοιπόν για να ασχοληθούμε με αυτή την εποχή στάθηκε ένα πεσμένο φύλλο που ήρθε στη τάξη μας.  Είχε μια ιστορία να μας πει και τι καλύτερο από το να τη μάθουμε μέσα από το κουκλοθέατρο.  Η ιστορία "το φύλλο που έπεσε'' από το βιβλίο με τίτλο "Διαθεματικές Προσεγγίσεις για όλο το χρόνο-τόμος 1 Φθινόπωρο" εξηγούσε στα παιδιά και συγκεκριμένα στον Πιπίνο τι συμβαίνει την εποχή του Φθινοπώρου και γιατί τα φύλλα πέφτουν.



Επειδή όμως ότι μαθαίνουμε, το μαθαίνουμε και βιωματικά, μαζέψαμε φύλλα που έπεσαν από την αυλή μας και φτιάξαμε ένα φθινοπωρινό δεντράκι, επηρεασμένοι από τα φθινοπωρινά τοπία του Βινσεντ Βαν Γκογκ. 


Γίναμε όμως και ζωγράφοι και με τα φύλλα που μάζεψαν το τμήμα του ολοημέρου τμήματος έφτιαξε πορτρέτα φθινοπωρινά!



Διαβάσαμε το ποίημα της Μάρω Λοίζου "Δε μ' ακούς;" και με τη φαντασία μας παίξαμε κάποιες από τις εικόνες του ποιήματος.

Ακούσαμε τη μουσική του Vivaldi από τις τέσσερις εποχές και επιλέξαμε εκείνη, που είναι γραμμένη για το φθινόπωρο. Χορέψαμε και κινηθήκαμε ακούγοντας αυτή την υπέροχη μελωδία. Δες εδώ

Μάθαμε ποια είναι τα χρώματα του Φθινοπώρου, τα διαχωρίσαμε και ψάξαμε μες στη τάξη να βρούμε πράγματα με τα χρώματα αυτά.


Φέτος όμως το αναλυτικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει και αγγλικά, γι' αυτό τα χρώματα προσπαθήσαμε να τα μάθουμε και σε αυτή τη γλώσσα! 

Και επειδή το φθινόπωρο οι γιορτές έχουν την τιμητική τους, τιμήσαμε μια μεγάλη γιορτή, αυτή του Αη-Δημήτρη με μια εικονογραφία.


Η Κυρία Έλενα, που μας διδάσκει αγγλικά μας μίλησε και για μια φοβερή γιορτή που έχουν στην Αγγλία και την Αμερική και λέγεται Halloween. Μας εξήγησε τι σημαίνει αυτή η λέξη, πως συνδέεται με τη λήξη της φθινοπωρινής σοδειάς των αγροτών και μας βοήθησε να φτιάξουμε κολοκύθες σε μορφή κάρτας!!




Παρατηρήσαμε όμως ότι επειδή το φθινόπωρο φέρνει και τις πρώτες βροχές, μαζί με αυτές έρχεται και ένα πολύ αγαπητό ζωάκι στα παιδιά, το σαλιγκαράκι. Μάθαμε πολλά για τη ζωή του και διαβάσαμε ένα παραμύθι της Τασούλας Δ.Τσιλιμένη με τίτλο " Ο Τομ το σαλιγκάρι". Δραματοποιήσαμε το παραμύθι, κάθε παιδί έπαιξε ένα ρόλο ενός ζώου της ιστορίας και φτιάξαμε ξανά την ιστορία από την αρχή με την δική μας εικονογράφηση αυτή τη φορά.


Par MirΝέο Παρουσίαση Του M... by Eirini Sabbadeli


Τα σαλιγκάρια όμως εμφανίστηκαν και στην τάξη μας. Πήραν μορφή με πλαστελίνη και σεργιάνισαν το φανταστικό κήπο των παιδιών, που στόλισε το σχολείο!


Αισθανθήκαμε, παίξαμε, μυρίσαμε, ζωγραφίσαμε για το φθινόπωρο. Χρησιμοποιήσαμε όλες τις αισθήσεις μας για να βιώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτή την εποχή. Γιατί όπως λέει και ένας Αμερικανός ποιητής ο William Cullen Bryant " το Φθινόπωρο είναι το τελευταίο πιο χαριτωμένο χαμόγελο του χρόνου"...