Δημιουργία και Καινοτομία. -Δεξιότητες /Νέες Τεχνολογίες-
Το παρακάτω πρόγραμμα εντάσσεται στις δράσεις που διοργανώνει η Σχολική Σύμβουλος Β' Περιφέρειας Χανιών 2024-25, με τίτλο: "Συνεργάζομαι- Παίζω - Μαθαίνω - Δημιουργώ" .
Η θεματική ενότητα "Ασφάλεια στο διαδίκτυο", στοχεύει οι μαθητές/τριες
- Να προτείνουν κανόνες για την ωφέλιμη και ασφαλή χρήση του διαδικτύου
- Να τηρούν κανόνες ασφαλούς /ορθής χρήσης των ΤΠΕ
- Να μετατρέπουν τις πληροφορίες ΤΠΕ, ώστε να καλύπτονται εκπαιδευτικές και επικοινωνιακές ανάγκες.
- Να καταγράφουν τα οφέλη αλλά και τα αρνητικά της χρήσης ΤΠΕ
- Να υιοθετούν κριτική στάση απέναντι στη χρήση τους.
- Να παίζουν, να σχεδιάζουν και να δημιουργούν ψηφιακά παιχνίδια
- Να εκτιμούν την αξία της ψηφιακής πληροφορίας ως μέσου έκφρασης και επικοινωνίας
- Να παρουσιάζουν τις πληροφορίες με εναλλακτικούς καινοτόμους τρόπους
- Να συνεισφέρουν σε συνεργατικές δραστηριότητες
Δραστηριότητα 1η: Ο υπολογιστής και τα μέρη του.
Με καρτέλες τα γνώρισαν. Παιχνίδι: ανάλογα ποια καρτέλα έβλεπαν έδειχναν τα αντίστοιχα μέρη στη γωνιά του υπολογιστή και το αντίστροφο. Δημιουργία αφίσας με τα μέρη του.
Α΄ Φάση Εξοικείωση
Δραστηριότητα 2η: "Καταγραφή της προϋπάρχουσας γνώσης"
Τι είναι ασφάλεια; Τι είναι διαδίκτυο;
Οι αρχικές τους απόψεις ήταν πολλές και ποικίλες. Καταγράφηκαν για να διαπιστωθεί τι γνωρίζουν, τι ξέρουν. Ατομικά και σε μικρές ομάδες τις αποτύπωσαν.
Στη συνέχεια είδαν την παρακάτω παρουσίαση για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του διαδικτύου.
Διαδικτυο by Aggeliki Gialitaki
Ζωγράφισαν "αυτό που τους άρεσε να κάνουν πιο πολύ στο διαδίκτυο".Β΄ ΦΑΣΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ
Δραστηριότητα 3η: «Συγκέντρωση πληροφοριών για τους κανόνες της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο»
Διερωτήθηκαν "που θα βρουν πληροφορίες;" Το ίδιο το διαδίκτυο μας βοήθησε και τα προτρέψαμε να μάθουν να ψάχνουν αξιόπιστες πηγές. Ενημερώθηκαν για την ιστοσελίδα https://saferinternet4kids.gr/Ξεκίνησαν για την διερεύνηση του θέματος, με την ομαδοσυνεργατική στρατηγική διδασκαλίας, της συνεργατικής συναρμολόγησης (Jigsaw), όπου τα παιδιά οργανώθηκαν σε μικρότερες ομάδες. Τα μέλη κάθε ομάδας εργάστηκαν από κοινού για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Η κάθε ομάδα αναλάμβανε ρόλους, καταμερίζοντας εργασίες για τη διερεύνηση του θέματος (γραμματέα, φωτογράφο, παρατηρητή, παρουσιαστή) πληροφορούνταν από ένα βίντεο ή μια ιστορία τη συζητούσαν μεταξύ τους και με όσα ανακάλυπταν ενημέρωναν και τα υπόλοιπα παιδιά.
Μαζί με το παπάκι


είδαν τα παρακάτω βίντεο (πατήστε πάνω στην εικόνα για να τα δείτε) "Ο παπάκης σώζει την κατάσταση"
Δραστηριότητα 7η : Τα παιδιά δημιουργούν ψηφιακά παιχνίδια.
Η μασκότ «Ερμής» παρουσίασε το παρακάτω βίντεο, (πατήστε πάνω στην εικόνα για να το δείτε), όπου με αφορμή αυτό, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τη ρουτίνα σκέψης «Βλέπω – Σκέφτομαι – Αναρωτιέμαι».
Ψηφιακό παιχνίδι κουίζ
Το πρώτο τμήμα για να διαπιστώσουν πόσο καλά έχουν κατανοήσει τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο και να τους διαμοιραστούν, αποφάσισαν να δημιουργήσουν παιχνίδι κουΐζ με τίτλο "Η κυρία Ασφάλεια". Αρχικά έφτιαξαν ερωτήσεις, τις ηχογράφησαν και στην εφαρμογή https://wordwall.net/ δημιούργησαν με τα ψηφιοποιημένα έργα τους το ψηφιακό παιχνίδι κουΐζ.
ή πάνω στην εικόνα:
Ψηφιακό παζλ:
Το δεύτερο τμήμα στην ολομέλεια ενημερώθηκε για την δημιουργία ψηφιακού πάζλ, μέσω της εφαρμογής https://www.jigsawplanet.com/ . Έτσι στην αντίστοιχη εφαρμογή, βρήκαν από τον αποθηκευμένο φάκελο την αφίσα και δημιούργησαν ψηφιακά πάζλ, που τα ονόμασαν "Μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο" και τα οποία έχουν διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας, (12 τεμ., 24 τεμ., 48 τεμ.) για διαφοροποιημένη εκπαίδευση.
Μπορείτε να τα παίξετε παρακάτω, πατώντας πάνω στην εικόνα. Εάν θελήσετε αρχικά, να δείτε την φωτογραφία της αφίσας, για να διευκολυνθείτε στην επίλυση του πάζλ, πατήστε το κουμπί
12
Μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο 12 τεμ.
24
Μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο 24 τεμ.
48
Μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο 48 τεμ.
Το ένα τμήμα παρουσιάζει στο άλλο τα παραγόμενα τα ψηφιακά παιχνίδια.
Δραστηριότητα 8η Ψηφιακό
τραγούδι μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης: «Μείνε , μείνε ασφαλής στο διαδίκτυο
μπορείς»
Για τον εμπλουτισμό καινοτόμων, ψηφιακών δεξιοτήτων τα παιδιά στο «κέντρο μάθησης του υπολογιστή» ενημερώθηκαν για την Τεχνητή Νοημοσύνη, από το παρακάτω βίντεο (πατήστε πάνω στην εικόνα για να το δείτε).
Συγκεντρώθηκαν όλα μαζί για να δημιουργήσουν ψηφιακό τραγούδι, με στίχους που τα ίδια τα παιδιά πρότειναν και μελωδία μέσω εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης στο διαδίκτυο. Έτσι τα παιδιά έγιναν στιχουργοί, δημιούργησαν στίχους οι οποίοι γράφτηκαν στην αντίστοιχη εφαρμογή. Ο τίτλος του τραγουδιού είναι «Μείνε, μείνε ασφαλής στο διαδίκτυο μπορείς!» .